Blog perfectbitch

Temat: Obiad elegancki?
sie robi :-) ale od razu ostrzegam, że to będą takie przepisy w przybliżeniu- ja bardzo dużo wymyslam sama a nawet jak robię z książki, to dużo improwizuję i zmieniam, więc mogę podać tak ogólnie...

ZUPA KUKURYDZIANA
4 kolby kukurydzy (mrożone), 2-3 puszki kukurydzy, kasza kukurydziana (grysik,polenta... byle nie taka dla niemowlaków), świeży imbir i curry w proszku.

To są składniki do wersji podstawowej, jako pierwsze danie obiadu wystarczającej.
Ziarna odciąć z kolb i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem startego imbiru, ok. 1 łyżeczki albo i więcej jak kto lubi. Jak mamy tej kukurydzy malo, dowalamy 1-2 puszki razem z zalewą, dosypujemy odrobineczkę curry- to nie ma być zupa curry- tak 1/4-1/2 łyżeczki. Na tym etapie dosypujemy kilka łyżeczek kaszy, coby zupa treściwsza była, i gotujemy. JAk za gęsta-dolać wody, lepiej, żeby nie miała konsystencji budyniu :-/

MIksujemy ile wlezie a potem jeszcze dodatkowo przelewamy przez niezbyt gęste sitko- kukurydza zostawia takie błonki, co to za cholerę nie daja się rozdrobnić.

Na koniec dodajemy jeszcze jedną puszkę kukurydzy, żeby coś tam chrupało, może jeszcze troche imbiru, pieprzu- uwaga na sól, ta zupa ma być lekko slodka, tak jak kukurydza, a sól potrafi tę slodycz skutecznie zabić. Wiem, bo raz mi tak wyszło.

Do tego można dodać- pokrojony i wysmażony boczek, papryczkę chilli, gotowanego kurczaka.... ale taka bez niczego jest super. Dzieci ją lubią, moje dwa gałgany wcinają nawet z tym imbirem :-)


ZUPA Z PAPRYKI

czerwone papryki w ilości tak 1-1/5 na głowę, więc trochę tego będzie (ja raz robiłam chyba z 25) i woda, oliwa z oliwek, można ze 2 suszone pomidory, ale nie te z zalewy, tylko takie prawdziwe suchelce. obrane migdały (w calości) ser feta.

Papryki opiec ze wszystkich stron w piekarniku aż zrobią się czarne, obrać, wyrzucić nasiona. Miąższ wrzucic do garnka i zalać wodą, wycisnąć do tego ile się da cały sok, który wypłynął z papryki przy pieczeniu, zagotować, zmiksować. Dodać sól, pieprz, można trochę słodkiej papryki w proszku. I już. Cały wic przy podawaniu: do miseczki/talerza wrzucamy kilka migdałów, zalewamy gorącą zupą, robimy na wierzchu kilka kropek albo zakrętasów a oliwy i dodajemy solidny kawałek fety, albo kilka mniejszych. Zrób tak w kuchni a potem obserwuj miny gości, jak zaczną jeść- czasami nie mogą sie domyślic, z czego ta zupa- jest czerwonobrązowa i ma taki dymny smak- a już połączenie fety i migdałów....

reszta później :-)
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=172403